1992 yılında Ankara’da doğdu, 2006 yılında Ankara Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi’ne girdi. 2010 yılında T.C Yeditepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, Plastik Sanatlar ve Resim Bölümü’nü tam burs ile kazandı. 2011-2013 yılları arasında Artura Sanat Galerisi’nde işletmeci olarak görev aldı. 2015 yılında Kopart Sanat Galerisinde galeri sanatçısı olarak çalıştı. 2016 yılında T.C Yeditepe Üniversitesi Plastik Sanatlar ve Resim Anabilim Dalı Yüksek Lisans Programına girdi ve araştırma görevlisi olarak çalışmaya başladı, bu süreçte “gravür” (Ergin İnan) ve “litografi” (Sinan Demirtaş) baskı alanlarında atölye asistanlığı yaptı. 2019 yılında “Türk Çağdaş Resim Sanatında Sürreal Eğilimler” adlı yüksek lisans tezini yazdı ve Marmara Üniversitesi Resim Anasanat Dalı Sanatta Yeterlik/Doktora programına başladı. 2020 yılında “Terra Incognita” adlı ilk kişisel sergisini açan Çalışkan, 2023 yılında “Fractus” adlı ikinci kişisel sergisini açtı. İstanbul’daki atölyesinde çalışmalarına devam eden sanatçı varoluşu ve bu varoluşsal düzlemde insanın doğa ile ilişkisini inceler. İnsanın yaratılışını doğanın kendini anlama çabası olarak görmüş ve eserlerinde zaman ve mekan ilişkisi kurmadan, insanın doğaya karşı olan dogmatik tutumunu ve faillik kavramını sorgulamıştır.
Müşterek Alandan Kesitler/Sections From the Common Area
Faillik kavramını insan dışı organizmalara yükleyerek, üretimlerinde doğa üzerinde kurulan tahakküm meselesini odak haline getiren Yağızhan Çalışkan, “Müşterek Alandan Kesitler” isimli çalışma serisinde plastik polimer fabrika atıkları üzerinde kendi yaşam alanlarını oluşturan mantar ve yosunları, dışarıdan ısı ve ışık dışında herhangi bir etkene kapalı alanlara yerleştirir.
Oluşturulan bu görece bilinçsiz yaşam alanında fail olma durumu insana özgü bir özellik olmaktan çıkar. Mantar ve türev organizmaların kendi tahakküm ve yaşam alanlarını oluşturmaları, insan merkezci tutumdan kopuşun yanı sıra ‘yeni materyalist’ düşüncenin, zihni her şeyden üstün gören ideolojiye alternatif olarak sunduğu, maddenin dinamizmini işaret eden tutumu ile doğrudan ilişkilidir.