AYŞEGÜL DÜŞEK
ÖZGEÇMİŞ

1986 Taşova’da doğdu. 2004 Ordu Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi’nden mezun oldu. 2009 Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Resim-iş Öğretmenliği Bölümü’nden mezun oldu. 2016 Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölümü’nden mezun oldu. 2020 yılında Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü Resim Bölümü’nde yüksek lisansını tamamladı. 2021 yılında Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü Resim Bölümü Sanatta Yeterlilik programına kabul edildi.

KÜNYE

Hafriyat: Kendi Halinde “Bitkilenme”

Buluntu Molozlar 7 Adet, Bakır Kaynak, 2021

Hafriyat: Kendi Halinde “Bitkilenme” İstanbul’un kırsal bir bölgesinde yaşayan sanatçının, bölgeden topladığı molozları yine aynı bölgede yetişen bitkileri bakırdan modelleyerek oluşturduğu seridir. Bir jeolojik katman olarak antroposenin önemli bir kısmını oluşturan beton, doğal jeolojik süreçlerde oluşan ve insan tarafından kullanılan en eski madenlerinden biri olan bakır ile katmansal bir ilişkisellik yaratır. Ayda beş milyon hafriyatın çıktığı şehirde, yasal ve yasal olmayan biçimlerce kırsal alanlara bırakılan inşaat atıkları; ait oldukları binanın kimliğinden tamamen ayrışarak anonim parçalar haline gelir. Bu atıklar bırakıldıkları kırsal alanlarda doğanın ezici gücüne maruz kalarak içinde bulunduğumuz insan eliyle oluşturulan antroposen tabakasına öğütülmüş olunur. Serinin kavramsal zeminini oluşturan bu melezlik, aynı bölgeye ait olan molozlar ve habitat bitkilerinin heykel disiplininde bir araya getirişleriyle yeni okuma katmanlarını açığa çıkarır.


Earthwork: “planting”in its own state

Earthwork: “planting” in its own case is a series created by the artist, who lives in a rural area of Istanbul, by modeling the rubble she collects from the region from copper, as well as the plants grown in the same region. As a geological layer, concrete forms a significant part of the Anthropocene, creating a stratified associativity with copper, one of the oldest mines formed in natural geological processes and used by man. Construction waste left in rural areas by legal and illegal forms in the city, where five million earthworks per month occur; they become anonymous parts, completely dissociating from the identity of the building to which they belong. These wastes are subjected to the overwhelming force of nature in the rural areas where they are left and milled into the Anthropocene layer created by human hands in which we are located. This hybrid, which forms the conceptual basis of the series, reveals new layers of reading by combining rubble and habitat plants belonging to the same region decidedly in the discipline of sculpture.


Orman (self)
Değişken Boyutlarda Baskılar, 2022, Cumhuriyetköy

Sanatçı, yaşadığı bölgedeki ormanda bulduğu ağaç dalı, yaprak, kuş yuvası, kemik parçalarına değin zengin malzemelerle ormanın kendi varlığından ormana ait portreler yaratmanın izini sürer. İkinci seride ise artık kırsal bir alanda yaşayan sanatçı, kimliğine ve günlük hayatına daha çok etki eden ormanı, hafızasında tuttuğu görüntülerle kendi bedeninin jestini kullanarak resme aktarır. İnsanın doğadaki varlığının müdahaleci jesti yerini kendi gövdesiyle ağacın, toprağın, çalılıkların gövdelerini aynı izde varlığa getirmenin kaygısını taşır. Bu noktada ortaya çıkan orman görünümleri aynı zamanda otoportrenin zeminine ulaşır. Son derece kişisel bir anlatıya sahip olan seri; dünya nüfusunun yarısının şehirlerde yaşadığı bir çağda, tipik bir şehirlinin iyileştirmeye çalıştığı ekolojik bağa resimsel bir izlek yaratır.


Baskı (Bitki,yaprak, ağaç dalı, taş vb)120×100
Beden Baskı 120×100

SERGİLER

“Tempo Incognito: Akışlar, Ritim ve Hareket Üzerine”  DEPO

“Görünür Görünmez Beden”  CKM

YAZILAR

Yeni Medya ve İzleyici  https://www.unlimitedrag.com/post/yeni-medya-ve-izleyici

Antroposen Çağında Ekolojik Sanat ve Eylemin Gücü   https://www.izmir.art/tr/antroposen-caginda-ekolojik-sanat-ve-eylemin-gucu

unlimitedrag.com
keyboard_arrow_up