PAMİR YILDIRAN
ÖZGEÇMİŞ

Pamir Yıldıran (2001) Mersin doğumlu İstanbul’da yaşıyor ve üretiyor. Lise öğrenimini 2019 yılında Nevit Kodallı Güzel Sanatlar Lisesi Resim bölümünde tamamladı.

İlk kişisel sergisi olan “Yeniden Doğuş Part 1” i İçel Sanat Kulübünde 2017’de açtı. Yeniden Doğuş Part 1 Yıldıranın hayatında bulunan üç önemli öznenin ve özneler arasında problematik olan, içselleştirdiği bir buluğ dönemini ele alır.
2020 yılında Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim bölümünü kazandı. 2021 tarihinde Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesinde Grafik Sanatlar bölümünde Çift Ana dal yapmaya başladı. 2022 yılında Aktivizm ve Sanat bağlamında Kadın ve Queer görsel sanatçıların bulunduğu Community Art Project Kurucusu ve koordinatörlüğünü yapmaktadır. 2023 Tarihinde Uluslararası Plastik Sanatlar Derneği tarafından “Yılın Genç Sanatçısı” ödülünü aldı.

KÜNYE

Upcycle İstanbul Sergisinde Seçilen Yapıt, Künye ve Metni

“Hükümet Topoğrafyası” 2023
Şase üzerine Islatılmış Koli kartonları, Afiş yapıştırıcısı, Dikenli Tel.

1. Parça
134x132x23

2. Parça
133x75x16
Pamir Yıldıran “Hükümet Topoğrafyası” 2023

Türkiye’de varolan mekansal hafızayı yüceltmektense tam tersine belleği de yıkıma uğratan girişimler farklı dönemlerde ortaya çıkıyor. Belki de Türkiye’de hafızanın nasıl mekansallaştığından çok kimin tarafından mekansallaştırıldığının üzerinde durulması gerekiyor. Hafızanın mekanla kurduğu ilişki kadar iktidarla kurduğu ilişki de ayrıca ele alınması gereken bir konu.

Kollektif bellek, iktidarın elinde bir güç kaynağı oluştururken kontrolünü kaybettiği ölçüde iktidarın zayıf noktasına da dönüşebiliyor. Dolayısıyla burada hafızanın nerede yaşatıldığı kadar kim tarafından yaşatıldığı da önem kazanıyor. Türkiye’de varolan mekansal Hafızayı ve Kartografyayı yüceltmektense tam tersine belleği de yıkıma uğratan girişimler farklı dönemlerde ortaya çıkıyor. Hafızanın mekanla kurduğu ilişki kadar iktidarla kurduğu ilişki de ayrıca ele alınması gereken bir konu.

Dolayısıyla bu bağlamda hafızanın nerede yaşatıldığı kadar kim tarafından yaşatıldığı da önem kazanıyor.

keyboard_arrow_up